Европейският съд забрани публикуването на бенефициенти на земеделските помощи
10-11-2010

Публикуването на имената на бенефициенти на европейските аграрни помощи в бъдеще няма да бъде позволено. При назоваването на всички имена на частни лица не се спазва достатъчно защитата на лични данни, реши Европейският съд във вторник, предава АФП. С това съдът призна защитата на данните като основно право в Европейския съюз.

Посочвайки Хартата за основните права на ЕС и Европейската конвенция за правата на човека, Европейският съд подчерта основното право на „зачитане на личния живот". Това включва и защитата на данните. Намеси са възможни, само ако това е „абсолютно необходимо" за преследване на признати цели за общото благо и доколкото същността на основните права на ЕС остане неприкосновена.

Все пак в едно демократично общество и данъкоплатците имат право на информация за използването на техните пари, продължава съдът. Затова трябва да може да се прави баланс между тези две цели. Точно това обаче не са направили Европейският съвет и Европейската комисия, разкритикува съдът. Така не е преценено дали наистина винаги трябва да се назовават и имената. Според решението на Люксембург публичният интерес надделява над защитата на данните, колкото повече са субсидиите и колкото по-често се изплащат.

Решението за публикуването на аграрните бенефициенти важи само за бъдещето и не може да се прилага със задна дата. Съдът не оспори публикуването на субсидии за аграрни предприятия.