Цветан Цветанов: „ До края на годината трябва да усвоим 100 млн. евро по присъединяването към Шенген”
20-08-2009

"В оставащите месеци до края на годината трябва да се изпълнят приоритетни проекти във връзка с влизането на страната ни в Шенгенското пространство. От всички средства по инструмента от 161 млн. евро, за МВР са 142 млн. евро., от които са усвоени само 33 435 000 евро", съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той подчерта, че до края на 2009 г. трябва да бъдат усвоени 100 млн. евро по финансовия инструмент по Шенген, предаде агенция "Фокус".

Министърът е изпратил писмо до финансовия министър Симеон Дянков писмо във връзка с изпълнението на финансовия инструмент по Шенген. Цветанов е разпоредил на заместника си Павлин Димитров „да се начертаят стъпките за реалистично въвеждане в експлоатация за въвеждането на документите за самоличност".

Предстои да бъде създадено звено, което да се занимава и ще отговаря за всички процедури за финализирането на дейностите по изработване на документите за самоличност с биометрични данни. То ще се ръководи от Венци Ангелов - той се занимава с експлоатационния режим на информационните системи на МВР.