МВР представи българските биометрични паспорти
10-07-2009

От края на октомври ще започне подмяната на международните паспорти с нови, в които ще има и чип с биометрични данни - пръстов отпечатък, специална снимка, електронен подпис.  Поръчката, която е за 116 млн. евро, беше спечелена от "Сименс", съобщават бълтгарските информационни агенции.

Смяната на документите ще се извършва поетапно след изтичане срока на старите паспорти. Цената на новите паспорти ще бъде до 50 лв. Очаква се през 2010 г. да бъдат подменени около 800 хил. паспорта.

В личните карти няма да има биометрични данни, но такива чипове ще бъдат слагани в личните документи, които се издават на чужденци, пребиваващи в България. Михаил Миков заяви, че очаква следващата година да бъдат подменени над 2 млн. лични карти, чийто срок изтича тогава.

Издаването на шофьорската книжка ще струва 35 лв. , а личната карта - 18 лв.  Издаването на лични документи за деца между 14 и 16 години, за пенсионери над 70 години и за инвалиди, ще остане безплатно.

Информацията, нужна за отпечатването на новите документи, няма да бъде пренасяна на хартия - чрез куриери, а по електронен път. Ще бъдат отворени и 30 места в страната, където те ще се издават.

Снемането на информацията от лицето, отпечатъците от двата показалеца и подписа на гражданите ще става на място и ще отнема до пет минути.


От "Сименс" заявиха, че защитите на новите международните паспорти са десетки и са "последно постижение на криптографията". Снимката например, ще представя триизмерен образ в профил и анфас. Въпреки това Михаил Миков не изключи злоупотреба с личните данни в тях, но заключи: "Българският паспорт е най-защитен".