На фокус
Новини
С подкрепата на...


Програма PHARE
Small Projects 2004
Europe Direct
 
Портал Европа
Канадско училище е нарушило личната неприкосновеност като поставило камери за наблюдение
09-09-2005
Според омбудсмана на провинцията училището Neelin действало неправомерно като поставило скрити камери преди три години, а поправило грешката си едва след като те били открити.
Поделение Брандън на училището е приело доклад на Омбудсмана Манитоба, в който се казва че е била нарушена личната неприкосновеност на учителите и учениците чрез поставянето на скрити камери за наблюдение през лятото на 2000 г.

Две камери били инсталирани в кабинетите на учителите, а третата – при входа на училището. С изключение на директора и зам.-директора, никой друг не знаел за скритите камери в училището, като една от тях била замаскирана под формата на детектор за пушек. Поделението на училището премахнало камерите след като била подадена жалба на 31 октомври 2002 г. от учител, който открил една от камерите в своя офис.

Разкритието предизвикало гнева на учители, ученици и обществеността, което довело до предприемане на разследване от страна на омбудсмана на провинцията относно това, дали училището е нарушило Закона за достъп до информацията и защита на личната неприкосновеност.

В края на краищата омбудсманът заключил, че инсталирането на камерите не е било оторизирано по Закона, но решил, че не е нанесена съществена вреда, тъй като записите са били впоследствие унищожени и поделението на училището подпомогнало разследването.

В доклад, изготвен от старши служители на училищното поделение, датиращ от 22 август, се казва, че “Службата на омбудсмана не е дала препоръки във връзка с казуса, тъй като е била удовлетворена от факта, че след като се повдигнало общественото безпокойство, училищното поделение е действало отговорно”.

Източник: Privacy.org
За печат Запази като PDF Горе

 Свързани документи