На фокус
Новини
С подкрепата на...


Програма PHARE
Small Projects 2004
Europe Direct
 
Портал Европа
42 български представителства в чужбина разполагат с биометрични гишета за издаване на новите лични документи
19-02-2010

Министерството на външните работи (МВнР) активно работи по разширяване на кръга от дипломатически и консулски представителства в чужбина, оборудвани с биометрични гишета. 42 от представителствата на България в чужбина са оборудвани с биометрични гишета. В следните градове представителствата на Република България в чужбина имат изградени биометрични гишета: Виена, Баку, Тирана, Алжир, Ереван, Лондон, Берлин, Бон, Мюнхен, Тбилиси, Кайро, Мадрид, Валенсия, Милано, Рим, Аман, Алмати, Отава, Торонто, Триполи, Бейрит, Скопие, Рабат, Кишинев, Москва, Вашингтон, Лос Анжелис, Ню Йорк, Чикаго, Дамаск, Любляна, Белград, Ниш, Прищина, Тунис, Анкара, Бурса, Истанбул, Киев, Одеса, Париж, Загреб, съобщава пресцентърът на външно министерство .

 

Както вече Портал ЕВРОПА съобщи, според новия правилник за издаване на българските лични документи на Дирекция "Консулски отношения" на Министерство на външните работи всеки български гражданин, пребиваващ в чужбина, може да се обърне към представителствата на страната в чужбина с молба за продължаване валидността на паспорт без елекронен носител на информация (стар вид) еднократно до 1 декември 2010 г.

 

Срокът на валидност на паспорта не се продължава в случай, че документът е нередовен съгласно § 1., т. 2 от Допълнителните разпоредби на Закона за българските лични документи. Срокът на валидност може да бъде продължен само в случай, че той не е изтекъл към датата на полагане на подписа на длъжностното лице на стр. 3 от паспорта.

 

От 29 март започва приемането на заявления за издаване на новите лични документи с биометрични данни. В чужбина обаче, издаването може да се осъществи само в българските дипломатически представителства, където има изградени гишета със специализирана апаратура.

 

От 15 февруари 2010 г. дипломатическите и консулски представителства в чужбина преустановиха приемането на заявления за издаване на български документ за самоличност .Българските представителства в чужбина ще продължат да приемат заявления за издаване на лична карта и свидетелство за управление на МПС, но не и на паспорт без електронен носител на информация.

Личните документи са валидни до изтичането на срока им, като не съществува задължение за подмяна на документи от стария вид с документи от новия вид.

 Източник: europe.bg

За печат Запази като PDF Горе

 Свързани документи