На фокус
Новини
С подкрепата на...


Програма PHARE
Small Projects 2004
Europe Direct
 
Портал Европа
Срокът на валидност на документите за самоличност се удължава
07-01-2010

Парламентът прие да се удължи с шест месеца срокът на валидност на българските документи за самоличност, който изтича през 2010 г. Документите с удължен срок ще бъде валидни само на територията на страната ни, тъй като това събитие няма да бъде отразено, а българското законодателство няма пряко и обвързващо действие извън територията на държавата ни, предаде Портал ЕВРОПА.

През юни бившият вътрешен министър Миков обяви, че от края на октомври ще започне подмяната на международните паспорти с нови, в които ще има и чип с биометрични данни - пръстов отпечатък, специална снимка, електронен подпис.

Смяната на документите ще се извършва поетапно след изтичане срока на старите паспорти. Цената на новите паспорти ще бъде до 50 лв, като се очаква е през 2010 г. да бъдат подменени около 800 хил. паспорта. В личните карти няма да има биометрични данни, но такива чипове ще бъдат слагани в личните документи, които се издават на чужденци, пребиваващи в България.

Издаването на шофьорската книжка ще струва 35 лв. , а личната карта - 18 лв. Издаването на лични документи за деца между 14 и 16 години, за пенсионери над 70 години и за инвалиди, ще остане безплатно.

За печат Запази като PDF Горе

 Свързани документи