На фокус
Новини
С подкрепата на...


Програма PHARE
Small Projects 2004
Europe Direct
 
Портал Европа
Новото ръководство на МВР среща проблеми с изработването на биометричните паспорти
15-08-2009

Материалите, необходими за сегашните документи за самоличност, ще бъдат изчерпани в края на ноември, а няма нова обществена поръчка, няма и договор, който да бъде стартиран, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Министърът е събрал екип, който да вземе решение по тези проблеми.

„Мога да ви кажа за какъв проблем аз в момента съм сложен на пачи яйца – става дума за документите за самоличност. Защото всички знаем, че 2010 г. трябва да имаме биометрия на новите документи за самоличност", поясни Цветанов.

"Всички знаем от 2000 г., когато започна процесът с подмяната на документите, че през 2010 г. идва  пик за подмяна на голямата част от българското общество. Какво наложи да не бъде проведена процедурата в рамките на един мандат от 4 г. и да знаме, че днес ние сме абсолютно готови за стартирането на тази процедура?”, каза Цветанов.

Става дума за договор за 116 млн. лв., който е подписан, но има съдебен иск от една от фирмите, които са участвали в първите процедури, и в момента срещу МВР може да бъде предявен иск за неустойки от фирмата, поясни министъръг, цитиран от БГНЕС.

„Каква вина носят българските граждани, които искат да си подменят документите, когато вече им изтича срокът. В момента нямаме тази готовност. Това четири години не е могло да бъде решено”, каза министърът. В случая става дума за липса на политическа воля, а не за престъпление, уточни той.
За печат Запази като PDF Горе

 Свързани документи