На фокус
Новини
С подкрепата на...


Програма PHARE
Small Projects 2004
Europe Direct
 
Портал Европа
Dnevnik.Bg: МВР ще се въоръжи с камери
03-11-2005
ПАНАЙОТ АНГАРЕВ

Съветът по сигурността към Министерския съвет реши в сряда да бъдат осигурени средства за създаването на система за видеонаблюдение на публични места в страната. Изграждането й ще започне първо в София, а след това и в по-големите градове, обяви министър-председателят Сергей Станишев след заседание на съвета.

На него бяха обсъдени резултатите от предприетите мерки за борбата с организираната престъпност след последните показни убийства и бяха набелязани нови действия. В четвъртък правителството ще вземе решение за отпускането на допълнителни 5 млн. лв. към бюджета на МВР, с които ще бъдат финансирани последните операции на полицията, както и изграждането на GPS система. Според Станишев изграждането на системата за видеонаблюдение ще облекчи работата на МВР и ще спомогне за разкриването на престъпленията. Въпросът за инсталирането на камери по местата с най-висока престъпност беше повдигнат отново след убийството на банкера Емил Кюлев. На мястото, където беше застрелян банкерът - бул. "България", през последните години бяха извършени редица показни убийства.

Премиерът Станишев посочи, че резултатите от предприетите мерки са положителни и отчете спад на битовата престъпност. Полицията е проверила 36 хил. души. От тях 451 са задържани. Станишев обаче не уточни срещу колко от тях е било повдигнато обвинение. "За първи път от години започва системна работа, ако някой от престъпния свят мисли да се сниши, докато бурята премине, много греши", заяви Станишев. На съвета е било решено да се създаде работна група, която да наблюдава изпълнението на допълнителните мерки, които ще бъдат предприети. Те ще са насочени най-вече към подобряването на взаимодействието между МВР и финансовото министерство. Една от мерките е изпращането на представители на контраразузнаването и НСБОП по граничните пунктове. До две седмици пък трябва да се направи аналитичен доклад за центровете на организираната престъпност и начините й на финансиране.

Борбата с престъпността беше обсъдена по-рано и на среща между министъра на вътрешните работи Румен Петков и докладчика за България на Европейския парламент Джефри ван Орден. "Възможно е да бъдат поискани промени в конституцията. Те ще бъдат свързани с необходимостта от яснота за отговорностите на прокуратурата и следствието в частта на досъдебната фаза, която да бъде по-ефикасна", заяви след срещата ван Орден.

Източник: в. Дневник
За печат Запази като PDF Горе

 Свързани документи
Унгария - Адам Фолдеш